Interne training vervolg

Hoe werkt interne training?
Interne training kan uitkomst bieden wanneer het de eigenaar thuis niet lukt om probleemgedrag succesvol om te trainen naar gewenst gedrag. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de thuissituatie; wanneer er daar niet prikkelarm getraind kan worden, terwijl dat in het begin bijvoorbeeld wel noodzakelijk is. Of de eigenaar vindt het moeilijk de beloning exact op het goede moment te timen, waardoor het gehoopte resultaat uitblijft en de hond in zijn oude gewoonte (het probleemgedrag) volhardt.

Kynocoaching heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in het trainen van honden voor eigenaren met uiteenlopende hulpvragen. Van begeleiding tijdens te puberteit, tot najaaggedrag, van wegloop problematiek, tot angstagressie.

Afhankelijk van de hulpvraag verblijft de hond 2-3 weken bij mij in huis. Kynocoaching stelt een trainingsplan op. Meerdere keren per dag plan ik trainingssessies in. Hierbij laat ik niks aan het toeval over, maar zet ik situaties in scene zodat de hond optimaal leert wat ik wil dat hij leert. Stapje voor stapje verandert het gedrag in positieve zin. Na 2-3 weken breekt het moment van terugplaatsing aan. Samen met de eigenaar ga ik op pad om de behaalde resultaten te laten zien. De hond beheerst het nieuwe gedrag. Met de eigenaar worden de te nemen vervolgstappen besproken. Goede begeleiding is essentieel om herleving van de oude gewoonte te voorkomen! De eigenaar moet bereid zijn oude gewoontes op te geven en de training voortzetten zoals de hond die bij Kynocoaching gewend is geweest. Tevens moet de hond leren dat hij thuis in zijn eigen vertrouwde omgeving zich moet blijven gedragen volgens de nieuwe gedragingen die door mij zijn ingetraind.

Meestal vraagt dat nog een aantal privélessen waarin de eigenaar begeleid wordt, want ook wij mensen zijn (net als onze honden) nou eenmaal gewoonte dieren….

terug